Hírek

Névnap: Beatrix és Erna 2016. augusztus 16.

Gálaműsorral zárul az V. Gyergyói Tánc- és Zenetábor

2016. augusztus 5. | 14:08

DSC_8895Közel 150-en jöttek el az V. Gyergyói Tánc és -Zenatáborba, amelynek egyediségét az adja, hogy itt kiemelten a néhány éve Berecz András népdalénekes által hazakísért gyergyói táncot és népdalokat oktatják. A szervezők véleménye szerint nagy érdeklődés és nyitottság van erre táborra, hiszen a visszajárók és az újak is kedvvel, örömmel kapcsolódnak bele az egy hetes tevékenységbe.

Berecz András video üzenetben köszönte meg a Díszpolgári címet Remetének

2016. július 29. | 12:07

Berecz András Kossuth díjas énekes és mesemondó kapta Gyergyóremete Díszpolgára 2016 kitüntetést, melyet a júliusban megszervezett  XVII. Gyergyóremetei Falunapokon, a dísztanácsülésen hirdettek ki. Berecz András a népi kultúra föltárója, megismertetője és megszerettetője, ugyanakkor a gyergyói néptánc és népzene hazakísérője. Több alkalommal járt Remetén anyagot gyűjteni, néptánctáboraink többszörös előadója és a Sirülő néptánccsoport mentora. Sajnos nem tudott részt venni az eseményen, ezért egy rövid video üzenettel köszöntötte a remeteieket. A kitüntetés személyes átadására év végén fog sor kerülni, ünnepélyes keretek között.

III. Kereszthegy emléktúra

2016. augusztus 9. | 12:08

DSC_0031Emléktúra a második világháború Gyergyó vidéki hadieseményeinek emlékére (1944. szeptember 3.) és az első világháború Békás- és Tölgyesi-szorosok vidékén lezajlott harcok 100-ik évfordulójának alkalmából (1916-1917).

Szeptember 10-én, szombaton, kerül sor a Maros-völgyében lévő szalárdi, második világháborús erődrendszer meglátogatására. Indulás Gyergyóremete központjából személyautóval 10.00 órakor. Az erőd területén előadásra kerül sor (közepes túra, túracipő ajánlott).

Olvasható a Képes Vagyok júliusi száma

2016. augusztus 3. | 14:08

07_2016j A Képes Vagyok júliusi számának címoldalán a hétvégén megszervezett X. Csutakfalvi-Svájci Nap kap helyet, és több cikkben is visszatekintünk a XVII. Gyergyóremetei Falunapokra egyes rendezvényeire. A községünkben zajló aktív nyári életet támasztják alá a különböző táborokról szóló beszámolók. Két interjút is olvashatnak az érdeklődők, egyik a kardvívó tábor kapcsán készült Csikány Mihály kardvívó edzővel, valamint a kirándulási időszak közepén a természetjárás kihívásairól beszélgettünk Laczkó-Szentmiklósi Endre történelem tanárral. Hírt adunk arról, hogy javában zajlik a Gyergyói Tánc és -Zenetábor illetve más elkövetkezendő eseményeket is az olvasók szíves figyelmébe ajánlunk.

Itt elérhető elektronikusan.

Újabb ünnep lesz Csutakfalván

2016. július 28. | 13:07

svajci10A Csutakfalváért Egyesület a kerek évfordulóra való tekintettel kétnaposra tervezte az idei Csutakfalvi-Svájci ünnepet. Szombaton este táncházzal kezdődik a rendezvénysorozat, melynek helyszíne a nemrégiben felújított csűr lesz. Vasárnap szentmisével veszi kezdetét a nap, majd különböző gyerekfoglalkozásokra, népzenei-, moderntánc-  illetve humor előadásra kerül sor. Az esti utcabálon a Four Play zenekar biztosítjaa jó hangulatot, majd tábortűzzel zárul a nap.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Részletes program a fenti plakáton olvasható.