Hírek

Névnap: Eleonóra 2017. február 19.

Felolvasómaraton Szabó Magda műveiből

2017. február 19. | 13:02

Szabo-Magda-PLAKAT-773238 (1)A Kájoni János Megyei Könyvtár felhívásához idén is csatlakozva, 2017 február 21-én, kedden, felolvasómaraton helyszíne lesz a Dr. Balás Gábor Községi Könyvtár, a Fráter György Általános Iskola könyvtára, és minden osztály a pedagógusokkal és a tanulókkal együtt. Idén Szabó Magda műveiből olvasunk fel, születésének 100. évfordulójára emlékezve.

A felolvasómaratonba bekapcsolódni vágyók Szabó Magda digitalizált műveit itt találhatják meg.

Túl a vízen - lemezbemutató

2017. február 9. | 07:02

túl-a-vízen-címlap2017. február 11-én, szombaton, este 18 órától bemutatásra kerül a Túl a vízen című gyergyói zenegyűjtemény lemeze, a közreműködő zenészek, énekesek és Dsupin Pál gyűjtő jelenlétével. Helyszín a Balás Gábor Művelődési Ház.

Ízelítőül olvassák el Laczkó-Albert Elemér polgármester ajánlóját, méltatását.

 "Az is lehet, hogy valóban „túl van a vízen” a gyergyói népi muzsika .... Szeretném hinni, hogy igen, ezzel a rólunk szóló harmadik lemezzel, mely Dsupin Pál munkásságának eredményeként valósult meg „Népzene Gyergyóból” alcímmel.

Ünnepi hangverseny lesz szombaton

2017. január 26. | 14:01
2017 MKN Plakat-06

Az Amabile Trió 2012 – ben alakult, alapító tagjai lelkes, fiatal zenetanárok, akiknek céljuk, hogy a mindennapi oktatás mellett tehetségüket a koncerttermek falai közt kamatoztassák. A tagokat egy közös cél vezéreli, mégpedig a hegedű, cselló és zongora, gazdag irodalmának a bemutatása és megismertetése a közönséggel. Repertoárjuk közt említhetjük: F.Schubert, F.Mendelssohn, J.Brahms, A. Corelli, W. A. Mozart, L.v. Beethoven, E. Grieg, J. Haydn, V. Monti, Hubay Jenő, J.Strauss, F.Kreisler, Kodály, Erkel és Bartók műveit.

A Csutakfalvi Ház szolgáltatásairól

2017. február 9. | 08:02

DSC_3835A helyi önkormányzat fenntartásával 2015-től működik a Csutakfalvi Óvodaközpont és Közösségi Ház. Az építmény többfunkciós. Az emeleti részen négy termet a két óvodai csoport illetve két napközis csoport népesít be, ezenkívül előcsarnok, ebédlő és vizesblokk is helyet kap.

A földszinten egy 180 személyt befogadó rendezvényterem van, mely alkalmas konferenciák, kisebb találkozók, rendezvények lebonyolítására. A terem saját hangosítással, vetítő– és szellőztető berendezéssel felszerelt.

A hazakísérés számomra is megtörtént

2017. február 7. | 13:02

Kép2Ivácson László 1971-ben született Gyergyóremetén. Viszonylag korán megmutatkozott a népzene és a néptánc iránti fogékonysága, amit különböző amatőr tánccsoportokban elért sikerek követték. Felnőttként élethivatásává vált a népi kultúra terjesztése, népszerűsítése. Évekig táncolt színpadon, most előadásokat rendez a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetőjeként. Az alábbiakban a vele készült interjút olvashatják. 

- Hogyan, mikor kerültél kapcsolatba a népzenével, a néptánccal?

- A középiskolai tanulmányaimat Csíkszeredában, a Márton Áron Főgimnáziumban végeztem 1986-1990 között. X-ik osztályom kezdetén felvételt nyertem a gimnázium Gyökerek Néptánccsoportjába, melynek akkor a vezetője Szalay Zoltán volt. Ő vezetett be engem a népzene és a néptánc világába, ő szerettette meg velem a népi kultúra gyümölcseit. Rövid időn belül tagja lettem a Városi Művelődési Ház Stúdió Együttesének is, melyet szintén Szalay Zoli irányított.

Békéscsabai néptáncegyüttes vendészerepel remetei színpadon

2017. január 25. | 13:01
TABAN    

 A felnőtteket tömörítő Tabán Néptáncegyüttes, ahogy az ifjúsági utánpótlást biztosító Kis-Tabán is, húsz-húsz tagból áll, amatőrök, munka és tanulás mellett vállalnak fellépéseket. Az együttest koreográfusként vezeti Farkas Tamás, örökös arany sarkantyús táncos, a népművészet ifjú mestere, 2010 legényes táncosa, a művészeti asszisztens pedig Móricz Bence. Farkas Tamás kiemelte, hogy az elmúlt esztendőben jelentős volt a hongkongi fellépés, illetve hangsúlyozta, hogy Erdélyben, Szlovákiában, Ukrajnában és Szerbiában is rendszeresen megfordulnak.