gyergyoremete_multja_es_jelene_banner

Hagyományőrzés


A REMETEI ŐSI NÉPVISELETRŐL

 

 

HOZOMÁNY, STAFÉRUNG, PERNEFÓRIUM 

turizmus/hozomany.jpg

A férjhez menő lányok hozományával kapcsolatosan igen gazdag hagyományokkal rendelkezünk községünkben, évtizedekre vagy évszázadokra visszamenően is.

E szokások igaz, hogy nemcsak Remetén voltak jellemzőek, hanem a környező falvakban is.

Kisebb-nagyobb eltérésekkel egész Gyergyó és Csík környékén honosak voltak. Ezeket próbáltuk csokorba szedni emlékeinket, főleg az 50-60-70-es évekből.

Bővebben…

 

 

A REMETEI CSERCSÉS GYAPJÚLEPEDŐ 

turizmus/csercseslepedo.jpg

Ha felidézzük a még létező emlékeinket a férjhez menő lányok staférungjának egyes darabjairól, akkor elsőként kell beszélnünk a gyapjúlepedőkről, melyek talán a legértékesebb darabjai voltak az ágyneműnek.

Mivel a székely falusi házaknál nem volt divatos a paplan, így néhány esetben a takarózó dunyha és főleg a gyapjúlepedő jelentett a legjobb, legmelegebb takarózót.

“Ilyen szép még sosem volt a házunk!” – kiállítás Belgiumban a gyergyóremetei gyapjúlepedőkből

Bővebben…

 

 

 

POSZTÓSZÖVÉS, VÁNYOLÁS

turizmus/szoves.jpg

A ványolók az Eszenyő patak mentén voltak, mivel ezeket víz hajtotta.

A ványoló egy nagy teknőből állt, melyre folyt rá egy kerék által a víz. Ezen a keréken botok voltak, melyek ütötték a vizes posztót.

Ezáltal a posztó lemosódott és egy kicsit összement. Kiterítették rudakra, hogy száradjon meg a posztó, majd szépen feltűrték és kész volt.

Bővebben…

 

 

 

 

 

 

SZÉKELY FESTÉKES RÉGEN ÉS MA

turizmus/festekes.jpg

A legrégebbi  székely festékes, amit több, mint száz évvel ezelőtt szőttek községünkben az egyes koszorús volt.

 A festékes alapszíne a piros volt. Mintája olyan, amilyen a székely rakottas szőnyegek mintája, de sokkal jobban elszélesedett.

Bővebben…

 

 

 

 

REMETEI VETETT ÁGYAK

turizmus/tajhaz2.jpg

“Féltett gyermekkori emlékként őrzöm, amikor mámi  (Ferencz Jakab Józsefné, Ilyés Rozália) megengedte, hogy bemenjünk a tiszta szobába, ahol a vetett ágy volt.Lélegzetet visszafojtva simogattuk, nézegettük gyönyörű darabjait.

Kékre festett székely mintákkal díszített fejes ágy volt. Benne legalul a szalmazsák (dusza). A szalmazsák leterítve a vetett ágyra való, gyönyörű széles csipkés lepedővel. ” Füstös Rozália

Bővebben…