Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 180 állampolgár részvételével, akik közül MEZDRA (10) BG, Gornja Rijeka (30) HR, Remetea (40) – RO, GLABUSOVCE (20) – SK, OLESNICA (30) – PL, Kanjiza (30) SRB, Wien (10) A, Dublin (10) IE lakosai. NÓGRÁDSIPEK – HU 420) fővel vett részt

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne NÓGRÁDSIPEK – Magyarország (HU) volt, 17/08/2022 és 20/08/2022 között

Részletes leírás:

17/08/2022 – én a találkozó – Nyitónapján a téma KULTURÁLIS FEJLŐDÉS ÉS SOKSZÍNŰSÉG – A kultúra és a művészetek Európája.   Az 1. napon egymás személyes megismerésen túl a kulturális szokásainak megőrzésére, megismerésére koncentráltunk. A különböző kulturális hátterű országokból érkezett vendégekkel elindítottuk tematikus vitáinkat: „Megőrzendő európai értékekeink az Európai értékek- kulturális sokszínűség jegyében” és „Értékeink fennmaradása jövő Európájában” témakörökben. Egymás kultúrájának kölcsönös megismerése a jövőben is elősegíti majd a kapcsolatok elmélyítését, egymás irányába történő nyitást, elfogadást.

18/08/2022 – án a téma A BIOLÓGIAI SOKSZÍNŰSÉG – Környezetvédelem/ fenntartható fejlesztések – Biológiai sokszínűség/környezetvédelem kontra fenntartható fejlesztések konzultációját azért hívtuk életre, hogy nemzetközi előadóink beszámolói alapján láthassuk napjaink Európa jelenének és jövőjének kihívásait. A konzultáción válasz-alternatívákat dolgoztunk ki. A Dunakanyarba tett kiránduláson, a munka vacsorán, kötetlenül beszélgetve – vitattuk meg kérdéseinket. Feldolgoztuk különböző korok közötti szolidaritás szükségességé t- a Zöld Megoldás céljait és mindennapi valóságát. A „munka” Vacsora témája: Önkéntes munka a környezetvédelem területén – hangulatos eszmecserét folytattunk jelenünk és jövőnk témakörben.

19/08/2022 – én a téma EURÓPAI ÉRTÉKEK és DEMOKRÁCIA – A nap az Európai értékek, a demokrácia iránt elkötelezett polgárok napja volt. Délelőtt kirándulást tettünk Nógrádsipek környékére: Dobos-kút és környéke, sütögetés a szabadban, kilátópontok látogatása a falu körül. Kis felfrissülés után este elkezdődött a hivatalos ceremónia.  A találkozó legnagyobb látogatottságú rendezvényén az Európai értékek iránti elkötelezettségünket közös nyilatkozatban, testvértelepülési okmány aláírásával deklaráltuk. A demokrácia és elnyomatás a múlt és jelen tükrében, EU-s tagság véleményezése volt a nap konzultációs témája, a csatlakozók, „befogadók” és csatlakozni szándékozók szemszögéből. Testvértelepülési szerződések megerősítését követően „Szabadság és demokrácia Kelet-Európában az EU csatlakozás tükrében” – konzultációs fórummal folytatódott a találkozó szakmai programja. Majd éjszakába nyúló szórakozás, koncert, vendégek és helyiek kulturális bemutatói következtek.

20/08/2022 – án a téma: EU jövője a Zöld Megoldás tükrében – Az előző napok konzultációjának-vitáinak folytatásaként, a karbonsemleges Európa – kihívások a mindennapjainkban, a jövőépítés alapja – 2021-2027 költségvetés lehetőségei témakörökben folytattunk eszmecserét. Az Európai Zöld Megoldás stratégiai céljainak megismerésével, a rendelkezésre álló keretek, források számbavételével is foglalkoztunk az utolsó vitanapon.. A delegáció képviselői értékelték az Európai Unió jövőjével, kapcsolatos konzultációnk eredményeit. Településeinket érintő természeti értékeink védelmére, szabadságjogokra és kulturális örökségre vonatkozó kérdések összevető áttekintése történt a zárónapon. Az Európai Uniós tagság eredményeinek, stratégiai céljainak, a jövő építés eszközeinek véleményezése a csatlakozók, „befogadók” és csatlakozni szándékozók szemszögéből, valamint a jelen és a jövő generációi előtt álló kihívások értékelése volt a célunk. .Államalapítás ünnepe Magyarország születésnapján: Nemzeti ünnepünkön közös ünneplésre hívtuk vendégeinket, melynek programja: Szabadtéri szentmise, kenyérszentelés, megemlékezés volt.

Bővebb információ elérhető itt.