Az Erdélyi Kárpát Egyesület és a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület támogatásával idén először sikerült összekapcsolni a székelyföldi hegyszorosokba szervezett határvadász emléktúrákat. A 2018. augusztus 11 és 18 között lezajlott határvadász túrahét keretében Remetéről indult az V. Kereszthegy emléktúra, a m. kir. 21. székely honvéd határvadász-zászlóalj 1944 évi harcainak és hősi halottainak emlékére.

Augusztus 11-én reggel indult a túra a Maros-völgyében lévő szalárdi, második világháborús erődrendszerbe, ahol 1944. szeptember-október fordulóján, két héten át védekezett a szovjet túlerő ellen a gyergyótölgyesi 21. határvadász-zászlóalj. A harcok alatt több remetei honvéd katona esett el, sebesült meg vagy esett hadifogságba. A közel 100 fős kiránduló csapat végig járta az erődrendszer maradványait, a Szerecsen-sziklákat és a Páfrányos-mező magaslatot járva be. A résztvevők fele Magyarországról, fele Székelyföldről érkezett. A történelmi beszámolók mellett a táj ismertetésére is sor került, melyet az EKE gyergyószentmiklósi tagja, András Zsolt mutatott be.

Augusztus 12-én délelőtt megemlékezésre került sor a gyergyóremetei központi temetőben lévő hősi halottak emlékparcellájánál, ahol az első és a második világháborúban elesett remetei honvéd katonákról emlékeztünk meg. Az első világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalmából, Laczkó-Albert Elemér polgármester, Csortán István visszaemlékezéséből olvasott fel részletet. Csortán István géppuskás tizedes 1918-ban az itáliai hadszíntéren harcolta végig a háború utolsó hónapjait a cs. és kir. 82. székely gyalogezred katonájaként. Ezúton is köszönjük, hogy utódai megőrizték visszaemlékezését!

Ezután négy lovasszekérrel, a több mint 50 fő magyarországi vendég Kicsibükkbe kirándult, ahol a település történetét Laczkó-Szentmiklósi Endre történelem tanár mutatta be. Este pedig Pregitzer Fruzsina színésznő (Móricz Zsigmond Színház – Nyíregyháza) önálló estjére került sor a Balás Gábor Művelődési Házban.

Hétfőn reggel a túrázó csapat tovább utazott az Ojtozi-szoros vidékére, ahol a kézdivásárhelyi 24. határvadász-zászlóaljra emlékeztek, a hét második felében pedig a Gyimesekben folytatódtak a túrák, a gyimesfelsőloki 32. határvadász-zászlóalj emlékére.

Nagy József történész