Fuvola, népi fúvós hangszerek, énekhang, csengők. Ezek lesznek a főszereplői a Szent Efrém Férfikar és Fülep Márk közös koncertjének, amely magyar géniuszok (Liszt, Bartók, Kodály), 20. századi és kortárs mesterek (Lajtha, Szervánszky, Csíky, Sáry) műveiből indulva ősi szakrális dallamokon és azok feldolgozásain keresztül viszi a közönséget egy különleges zenei utazásra.

A koncert időpontja március 31., vasárnap, 18 óra, Gyergyóremete, Balás Gábor Művelődési Ház

A 15 éves Szent Efrém Férfikart azért hívta életre a Liszt- és Érdemes Művész-díjas Bubnó Tamás, hogy a Kárpát-medencei és a bizánci zenekultúra legfontosabb alkotásait mutassák meg a nagyvilágnak. A keleti kereszténység legszebb alkotásain kívül a Szent Efrém Férfikar rendszeresen adja elő a nagy magyar mesterek, így Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit.

 

Fülep Márk 2000-ben summa cum laude diplomázott a Zeneakadémián, tanára Prőhle Henrik professzor volt, akit mai napig tanárának tart. Negyven mesterkurzuson tanult. Háromszoros Fischer Annie-ösztöndíjas, kétszeres Artisjus- és Lajtha László-díjas fuvolaművész.

Munkássága széles repertoárt eredményezett, a cizellált barokk előadásmódtól a kortárs zenéig. Fuvolaművészként egyedülálló, hogy népi fúvós hangszereken is játszik.

 

 

 

Repertoár:

Kodály Zoltán: Fölszállott a páva

Liszt Ferenc: Mihi autem adhaerere

Szervánszky Endre: Capriccio (Szvit szólófuvolára, 5. tétel)

Bartók Béla: Székely népdalok

Dunántúli hosszifurugla dallamok

Csíky Boldizsár: Kőrösi Csoma Sándor

Sáry László: Zsoltárkánon

Lajtha László: Darab szólófuvolára (Vif et gracieux) Op. 69 (1958)

 

Archiminia – görög újévköszöntő

Athos-hegyi Trishagion

Könyörögjünk keresztyének – az Eperjesi Graduálból

Grigory Lvovsky: Gospodipomiluj

Aboun d’Bashmayo – arámi Miatyánk (Bubnó Tamás feldolgozása)

Bubnó Tamás: 127. zsoltár

Mai mú te loulouda – görög kalanta

Mamao chveno – grúz Miatyánk parafrázis

Bölcs Alfonz: Santa Maria Amar

 

 

A koncertekre a belépés ingyenes!

 

Szervezők:

Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Gyergyóremete Község Polgármesteri Hivatala, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Szent Ágoston Római Katolikus Plébánia – Csíkszereda, Szent Miklós Római Katolikus Plébánia – Székelyudvarhely,

Támogató: NKA