Január 26-án, Gyergyószárhegyre hívták a medence hagyományőrző csoportjait. A Gyergyai hagyományos bálon 21 fős csapattal vett részt Gyergyóremete.

A rendezvény díszvendégei volt a debreceni Pendely Énekegyüttes illetve Farkas Tamás és Farkas Ágnes táncosok Békéscsabáról, akik a Fölszállott a Pávában a gyergyói táncra és dalokra irányították a nagyérdemű figyelmét.

    Az elején csak nézőként ült a gyergyói vendégsereg, csodálva a debreceni pacsirták hangját illetve a Farkas táncospár produkcióját, de aztán szép lassan minden táncos táncra perdült, a zenészek pedig birtokukba vették a színpadot. Ekkor a díszvendégek kóstolhattak bele a székelyruhás hagyományőrzők előadásába illetve zenéjébe. A gyergyóremetei citerások sem hagyták alább.

A vége fele aztán már nem volt néző, csak táncos és zenész.

Jó kis mulatság kerekedett ki belőle, ám, ahogy mondani szokás, a csúcson kell abbahagyni, mert akkor jobb a szájíze az egésznek. Egy közös kört alkotva énekeltek a debreceni lányok a gyergyói vendéglátókkal, majd a falvak külön-külön népdalokat énekelve mulattak, mulattattak.

A legvégén még egy férfi kórus is kialakult és aztán szép lassan mindenki kezdett hazaszállingózni.

A tavaly Gyergyóremete volt a házigazdája ennek a rendezvénynek. Jövőben már a szomszédközség, Gyergyóditró jelezte, hogy Gyergyószárhegytől át szeretné venni a stafétát. Hát álljon a bál, zengjen a gyergyói muzsika!A gyergyói tánc és dal nem tűnhet el most már a térségek palettájáról. Vissza kell tanulnunk táncainkat, dalainkat, zenénket, mert ez a miénk. A népi kultúrát pedig nem őrizni, hanem művelni kell!