„A legszebb magyar bevállalás, a bőséges gyermekáldás” jelmondat jegyében, 2019. február 10-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Székelyföldi Vándorbölcső programja keretében Gyergyóremetén három vándorbölcső átadására került sor.

 Az egyik bölcsőt, amelyet szeptemberben a gyergyószárhegyi Tatárdombon adtunk át egy Németországból hazatelepedett családnak, most a 6 hónapig benne ringott kisbaba keresztszülei vették át fél évre, akiknél a napokban volt gyermekáldás. A két másik bölcső ausztráliai magyar adományból készült. Egyiket egy ötödik gyermekét, a másikat egy harmadik gyermekét váró család vette át.   

      Ezek a bölcsők is nagyon jó helyre kerültek, hiszen Gyergyóremete elsőként kapta meg  a Családbarát Önkormányzat címet és elismerést. A községben hagyománya van a családbarát programoknak, ugyanígy a civil és az egyházi szervezetekkel való együttműködésnek. Az önkormányzat olyan szolgáltatásokat, programokat finanszíroz, amelyek a közösség igényeire, szükségleteire válaszolnak. Ilyenek például a családsegítő program, házi beteggondozás, falugondnoki szolgálat, fogyatékkal élő gyermekek számára foglalkoztató programok, rászorulók számára napi étkeztetés biztosítása, az iskola utáni programok. A polgármesteri hivatal minden újszülött érkezését képeslappal üdvözli.

     A négy gyermeket nevelő Laczkó-Albert Elemér polgármester nem tudott részt venni a rendezvényen, de megbízottja üdvözölte a bölcsőket átvevő párokat és bejelentette, hogy a helyi önkormányzat is készíttet 3 bölcsőt és vándorútra indítja a községben.

    Bakó Antal plébános saját gyerekkorának bölcsős élményeiről beszélt, és azt is elmondta, hogy amikor az édesanyja egyszer kenyérsütés közben rá bízta a bölcsőben lévő húgát, ő bizony kiborította belőle. A plébános úr megáldotta a bölcsőket és a családokat.   

    Ezen a vasárnapon Székelymuzsnán a református imaházban egy vándorbölcsőt, Marosvásárhelyen a remeteszegi plébániatemplomban szintén egy bölcsőt adott át.

    Köszönet minden kedves segítőnek a vasárnapi szolgálatért!

 

« NAGY BALÁZS, programfelelős, Sepsiszék