Műsoron:

Franz Schubert – g-moll hegedű-zongora szonáta

Ludvig van Beethoven – c-moll vonóstrió

Wolfgang Amadeus Mozart – Esz-dúr zongoranégyes

 

Fellép:

Székely Attila – zongora (D)

Tiberius Vonóstrió (Ro)

Helyszín: Gyergyóremete, Balás Gábor Művelődési Ház

Időpont: 2021 november 13., szombat, 18 óra

Jegyárak: felnőtteknek 15 lej, diákonak és nyugdíjasoknak 10 lej,

Járványügyi szabályok:

Belépéskor kötelező a zöld igazolvány felmutatása!

Székely Attila marosvásárhelyi zongoraművész, szülővárosában kezdte zenei tanulmányait. 12 évesen debütált a marosvásárhelyi állami Filharmónia szólistájaként, Ludwig van Beethoven második zongoraversenyével. Tanulmányait a budapesti majd a kolozsvári zeneakadémián folytatta, Jandó Jenő, illetve Adriana Bera tanítványaként. Kolozsváron diplomázott 2000-ben. Több nemzetközi és nemzeti verseny díjazottja (Jeunesses Musicales 3. díj, bukaresti Chopin verseny 1. díj), rendszeres meghívottja olyan rangos fesztiváloknak, mint a franciaországi Festival D’annecy, a skandináviai Kosterfestivalen vagy a kolozsvári Mozart Fesztivál. Föllépett Európa számos országában, a salzburgi Schlosskonzertek gyakori vendége. 2001-től a trossingeni zeneakadémiát látogatja, majd Salzburgban Cordelia Höfertől tanul. 2018-ban két CD-je jelenik meg: Artur Kaganovskiy hegedűművész társaként Schubert Szonatinái (Centaur kiadó), valamint Balogh József magyarországi zeneszerző és klarinétművész partnereként (Moments of Clarinet) Székely Attila a berlini Akademie der Künste munkatársa.

Tiberius Vonóstrió:

Molnár Tibor-I.hegedű

Molnár József-mélyhegedű

Zágoni Előd-gordonka

A Tiberius Vonóstrió a Tiberius vonósnégyes tagjaiból áll, ami 1994-ben alakult, és először Devich Sándor Tanár Úr figyelt fel rá kolozsvári mesterkurzusa alkalmával. Fennállása óta az együttes tagjai ösztöndíjasként

20 külföldi mesterkurzuson vettek részt, legtöbbször az Amadeus és a Chilingirian Vonósnégyes tanítványai voltak. Metz Istvánnak köszönhetően az Európai Unió ösztöndíjával 2007-ben maximális osztályzattal Amszterdamban elvégezték a Holland Vonósnégyes Akadémiát. 1996-ban II.díjat kaptak a kolozsvári Nemzetközi Mozart Versenyen, 2004-ben Ausztriában. A bécsi klasszikusok legjobb előadásáért I.díjjal-Erste Wiener Klassik Preis-tüntették ki. Bel- és külföldön koncerteznek. 2011 őszén a Raymond Weiss Artist Management szervezésében 15 önálló hangversenyt adtak az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. 2008 áprilisától a Maros Megyei Tanács támogatásával az együttes önálló státust kapott, a marosvásárhelyi Állami Filharmónia Vonósnégyeseként működik.