Húsvét másodnapján a remetei Balás Gábor Művelődési Házban fél évszázad után láthatjuk Nagy Mária énekesnőt.

Gyergyóremetén született 1957-ben. Szülei Nagy Dénes és Puskás Juliánna. Két leánytestvére van, Teréz és Magdolna. Általános iskolai tanulmányait Remetén végezte 1964- 1972 között. Szüleitől 1968-ban egy harmonikát, később egy hat és egy tizenkét húros gitárt kapott ajándékba. Bizonyára ezeknek nagy szerepük volt Mária énekesi karrierjének elindulásában. 1969-ben lépett először színpadra a remetei kultúrotthonban. Egy iskolai műsor keretében népdalokat énekelt.

     1972-ben felvételizett a ditrói, ma Puskás Tivadar Líceumba, ahol csak egy évharmadot tanult, mivel a család Csíkszeredába költözött. Ugyanis édesanyja úgy gondolta, hogy nagyobb esélye lesz leánya tehetségének kibontakoztatására. A tanévet a jelenlegi Márton Áron Középiskolában fejezte be, majd az Építészeti Szaklíceum ( ma Kájoni János Szakközépiskola) diákja lett. 1978-ban érettségizett.

     1976-ban tagja lesz a csíkszeredai  Folk Group 5 együttesnek , amelyik a megyeszékhelyen szervezett Fiatal Zenefesztiválon elnyerte Scanteia Tineretului újság díját. Mivel a csapat bekerült az első 12 helyezett közé, automatikusan szerepeltette őket a TV- és rádióadásban Boros Zoltán, a TVR magyar adásának zenei szerkesztője és Borbély Zoltán a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának szerkesztője. A Folk Group 5 mellett a Vox T popzenekarban is énekelt csütörtök és szombat esténként az ifjúsági klubban (ma itt van Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa) 1978 tavaszán Adrian Păunescu költő a Folk Group 5 zenekarral beválogatta a pályakezdő fiatalokat bemutató, Az antenna az önöké (Antena va apartine) című TV műsorba. Még ebben az évben a Păunescu által vezetett Fáklya Kör (Cenaclul Flacăra) egyik bukaresti stadionba szervezett rendezvényen lépett fel 30.000 néző előtt.

     1978 őszén bejutott a bukaresti Művészeti Népiskola ének (canto) szakára. Itt Florica Orascu tanárnőnél tanult, aki olyan énektehetségek kibontakozását is irányította, mint Angela Similea, Dida Drăgan, Adrian Romcescu. Országos turnékon olyan neves művészekkel lépett fel, mint Nicu Alifantis, Aurelian Andreescu, Marina Voica, Mirabella Dauer, Cornel Constantiniu, Kis Éva stb. 1982 elején kilépett a Fáklya Körből és a Scanteia Tineretuluihoz megy, amelyik országos szintű előadásokat szervezett. A folk után itt énekelhetett- amire nagyon vágyott- rock-pop zenét, Bonnie Tyler, Suzi Quatro, Tina Turner dalokat. Ebben az évben jelent meg első kislemeze Boros Zoltán szerkesztésében. 1983-ban együtt turnézott az egyiptomi Kairóban olyan művészekkel, mint Alexandru Arsinel, Cristina Stamate stb. és a Patrichi Balettcsoporttal. 1984-től 1997-ig Egyiptomban, Jemenben, Franciaországban, Marokkóban turnézott. Külföldi hírességekkel is összehozta a sors. Énekelt Károly hercegnek, aki 1995-ben a Britannia Hete alkalmával küldöttséget vezetett Marokkóban, de ugyanitt Casablancában a hotel vendége volt. Bruce Sprengsteen és Sting .

    Kairóban 1998-ban két hétig a híres hollywoodi színésznek, a nemrég elhunyt Omar Sharifnek Edith Piaf dalokat énekelt. 1997-ben eldöntötte, hogy karrierjét lezárja és családot alapít. 1998-tól Magyarországon telepedett le. Gárdonyban él akárcsak édesanyja és leánytestvérei családjukkal. Azóta mondhatni ingázik Magyarország és Bukarest között, számtalan interjú-felkérés rendezvény és meghívásnak eleget téve. 2007-ben, amikor hazajött Remetére az 50 éves kortárs találkozóra Boros Veronika szerkesztő és Sánta Ádám operatőr a TVR magyar adása számara 40 perces kisfilmet készítettek vele. 2012-ben a Doru Ionescu által készített interjú Nagy Mária életpályájáról rekordot döntött  mind az adás nézettsége, mind pedig a TVR csatorna honlapján való megtekintések terén.

Ugyanakkor felmerül a kérdés: az anyaország miért volt olyan mostoha a romániai rock-pop magyar énekesnőjével szembe. Egy Locomotiv GT vagy Piramis együttesel (mint Kovács Kati vagy Zalatnay Sarolta) készült lemeze óriási szenzáció lett volna.

„Életem legszebb napja lesz április 2-a” mondta a félévszázad multával remetei színpadra készülő Nagy Mária. Mivel húsvét másodnapján lesz a fellépése, bizonyára a sok taps mellett locsolásban is lesz része.

Laczkó-Szentmiklósi Endre