Ismét egy évvel idősebb lett a Csutakfalvi-Svájci Napok rendezvénysorozat. Ebben az évben is imádkoztunk, hogy jó idő legyen és hála Istennek ez nagy részben össze is jött. Július 28-án, szombaton, este 8 órától táncházzal rajtolt a rendezvény. Minden adott volt egy jó kezdéshez, ami biztatóan is indult. Voltak táncosok, akik pörögtek a népi muzsika dallamaira, és nagy örömünkre voltak kisgyerekes családok is, ahol a legkisebbek teremtettek jó hangulatot.

Egy táncos lábú pici lány bátran intett a prímásnak  „még” jelszó alatt. Vasárnap már reggel nagy volt a sürgés-forgás, hogy minden készen álljon a programok kezdetére. Szentmisével indult a nagy nap, majd a gyerekeknek szervezett foglalkozások tették színesé a Svájci Ház udvarát. Lehetőség volt arcfestést igényelni, mandalát festeni és a gyerekek nagy örömére agyag edénykéket, vázákat készíteni. 14 óra 45 perckor volt a hivatalos megnyitó, ami elindította az előadássorozatot.

Megcsodálhattuk az IndepenDance táncosainak előadását, gyönyörködhettünk a Sirülő Néptánccsoport több csoportjának a táncában,  a  Gyergyóremetei Népdalkör szépen megszólaltatott dalait nem csak hallgatni, akár énekelni is lehetett. Újdonságként az Arany Griff Rend Egyesület székelyudvarhelyi hagyományőrző csoport középkori hadibemutatót tartott, aminek a végén fegyvermustra is volt. Nagy érdeklődés övezte ezt a programot is. Minden korosztálynak volt valami érdekesség a látottakban, hallottakban. Bemutatójukat reneszánsz táncokkal zárták, ami kecsességet, „udvarlási” táncot, korabeli mozgáskultúrát  ismertetett meg velünk. Őket követték az Orotvai Komák, akiknek humorán derülhetünk közel egy órát. A nap folyamán tombola vásárlási lehetőség volt, így  sok értékes nyeremény talált gazdára az előbbre hozott  sorsolás után. 19 órától utcabálba hívtuk az embereket, ahol Bakos József és zenekara húzta a talpalávalót. Jó kis mulatság kerekedett,  a Svájci Ház udvara jó táncparkettnek bizonyult.

    Minden jó, ha vége jó! Ez a nap a mienk volt, de ősztől indulnak foglalkozásaink, amire már most hívom az érdeklődőket.

A Csutakfalváért Egyesület nevében megköszönöm főtámogatóinknak: Avully (Svájc) barátainknak, Gyergyóremete Önkormányzatának és a Communitas Alapítványnak a támogatását. Köszönetet mondunk a Plast-King (Laczkó Sándor), End-Ibo (Laczkó Ibolya), Fapicom (Nagy Sándor), Portik László, Laczkó Imre tárgyi vagy anyagi támogatásáért. Nagyon sok nevet kellene felsorolni, aki munkájával segített, hogy ez egy sikeres nap legyen (az óvónők, a bemondó, a szervező csapat minden tagja stb ) – ezért  KÖSZÖNÖM mindenkinek. És nem utolsó sorban köszönjük azoknak, akik megtiszteltek jelenlétükkel, a napot velünk töltötték, biztattak és kitartottak estig vagy éjjelig.

 

Portik-Bakai Anna, a Csutakfalváért Egyesület elnöke