Falunapok 2016 szombat (104)A Községháza Tanácstermében még látogatható Könczey Elemér grafikus Határidő / Deadline című karikatúra-kiállítása, melynek megnyitója XVII. Gyergyóremetei Falunapok alkalmával volt. A székelyudvarhelyi születésű, jelenleg Kolozsváron élő grafikus rendhagyó formában tálalja kiállítását, hiszen elmondása szerint a világ szennyesét a karikatúrái által tisztára mosta és szárítókötélen, felcsíptetve tárja a közönség elé. A 150 karikatúra poénjai garantáltan mosolyra fakasztják azt, aki megnézi. 

A kiállítás címe is arra utal, hogy az életünk tele van határidőkkel, folyamatosan igazodunk valamihez. Ezt a feszültséget a humorral tudjuk igazán feloldani.5e9cfa8b2a2c7508174f89603a52ae2c

A megnyitó alkalmával Könczey Elemér kifejezte örömét, miszerint ezek azok az alkalmak, ahol igazából találkozik az emberekkel, visszajelzést kap és érzi, hogy szükség van a rajzaira. Könczey 22 éve kezdett el karikatúrákat rajzolni és 17 éve napi rendszerességgel teszi ezt. 5000 karikatúrája van.

konczey_plakatA megnyitó alkalmával tartott előadásában a sajtókarikatúráról, mint műfajról beszélt és a karikatúrista műhelytitkaiba engedett bepillantást. Elmondása szerint nem nagy ördöngősség karikatúrát rajzolni. Erről szerette volna meggyőzni a hallgatóságot is.

A kiindulópontja mindennek, hogy elsősorban saját magunkat tudjuk görbe tükörbe nézni – a saját gyengeségeinket fel tudjuk vállalni, meg tudjuk mutatni. Ehhez kell legyen elegendő bátorságunk.

Miről szólhat egy karikatúra? Mindenről, bármiről – állítja. “A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.” – idézi Einstein gondolatát Könczey. Azt a közhelyet, hogy a téma az utcán hever, úgy fordította át, hogy a téma bennünk van. Saját eszményképünkhöz képest a valóságban mindannyian kevesebbek vagyunk, mely frusztrációt kelt bennünk. Ezt csak humorral, öniróniával tudjuk feloldani. Ha túl komolyan vesszük magunkat, akkor előbb-utóbb belesavanyodunk. Falunapok 2016 szombat (103)

A sajtókarikatúra gyors reagálás egy aktuális problémára. A cél: egy aktuális témából globális rajzot készíteni. Minimális rajztudással egy adott felületen,egyszerre kell a poént, a csattanót megfogalmazni. A legnagyobb kihívás és feladat a közérthetőség. Mivel a grafikus nem tudja, hogy ki veszi kézbe az újságot, ezért minden olvasónak meg kell adnia a lehetőséget, hogy értelmezni tudja a karikatúrát. A karikaturista egy hétköznapi történetet egy jó poénnal átkeretez, másként értelmez. Arra is mutatott példát, hogyan lehet egy karikatúrából is poént faragni – poén nélkül.

A jó hangulatú kiállításmegnyitó igazodott az idei falunapok mottójához, miszerint a vidám szív orvosság. A rendezvénysorozat arculatában megjelenő Összhang című karikatúra is Könczey tollából származik.

A kiállítást hétköznaponként 8-16.30 óra között lehet megtekinteni.

Barabás Zsófia