DSC_7980[1]
Elkészült, átadása megtörtént, nyílt napokat tartottunk a megyét kiszolgáló remetei hulladéklerakó központnál. Hargita Megye Tanácsa által koordinált építkezés behálózza az egész megyét, az összberuházás  értékének egy harmada valósult meg nálunk, hozzávetőlegesen 60 millió új lejből. Hétszáznál többen látogatták meg, diákok-felnőttek, a két nyílt napon a létesítményt.

Mit láttak, akik ott jártak?

Egy teljes üzem épült Remete határában. Meg lehet kényelmesen közelíteni, be van kerítve, körbe van ültetve fával és világító lámpaoszlopokkal, közöttük tűzcsapok piroslanak.Belül kerülve mérlegre álltunk, mint ahogy fog minden jármű a későbbiekben. Nekik majd a rendszámukat is ellenőrzi a biztonsági rendszer, ami segít követni minden belső történést a telepen.DSC_7967[1]

Az adminisztratív épület előtt elsétálva érünk a válogató csarnokhoz, a telep északi oldalán járunk. Teljes labor felszerelése és meteorológiai állomása van az üzemnek, ezek is a biztonságos követését szolgálják az itt folyó munkának. A belépőnél csizmamosó, továbbmenve minden, ami egy cég működéséhez szükséges, adott.

Balra nézve kocsisor, MAN járművek, ameddig ellátunk. Innen lépünk be a válogató előterébe, ahova a szelektíven gyűjtött hulladék érkezik.

Az üzem elindításával párhuzamosan kell a szelektív hulladékgyűjtés is meghonosodjon az egész megyében. Nem lesz egyszerű, de sikeres lesz, mert az ifjak hamar megtanulják, a felnőttek a zsebükön is érezni fogják, hogy érdemes lesz külön gyűjteni a papírt – műanyagot – palackot – aludobozt stb. Mi is meg tudjuk tanulni azt, amit Európa nyugati felében látunk e téren.

DSC_7944[1]

Homlokrakodók, zsákfeltépő, szállító szalag, prés gép, ami össze is kötözi az 1 m³-es válogatott hulladék göngyöleget. Elhagyva a csarnokot célgépeket látunk, melyek közül egy báránylábas tömörítő henger a legkülönlegesebb. A maga 26 tonnájával és karmos hengereivel tömörít és minden esetleges élősködőt kizár erről a helyről. Az útseprő gép mellette játékszer. A gépeknek külön kövezett út van építve, mögöttük két hatalmas földrakás.

A termőföld gondosan elkülönítve van föltornyozva, az agyag mögötte. A későbbiekben mindkettőnek fontos szerepe lesz a rétegelésnél és végső lezárásnál. Elsétálunk egy 30 m³-es gázolajtartály, a depónia gázleválasztója (ez 6-8 év múlva fog működni) és egy kocsi mosó mellett.

DSC_7991[1]

A négy hektáros lerakó peremére érünk fel. Hűha, mi van itt, milyen szép… Mindent 50 cm vastag kavics borít. A cella három részletre van osztva, az egész egybe van geomembránnal és geotextíliával fedve. Utóbbiak nem látszanak. Csupán a vízelválasztó gátak, alattuk az alagcsövek, amelyek a csapadékot kivezetik a teljes felületről. Az eső vizet külön, a szeméttel érintkező csurgalékvíznek mondott szennyvizet külön. Az előbbinek szabad elfolyása van a természetbe. Utóbbinak az átemelőből az elő- majd az utóülepítőbe van az útja (2 x 6 000 m³-es medencék). Mellettük áll egy vasúti vagon nagyságú víztisztító állomás, ami egyenlő egy Rediszával kapacitás, vízminőség és érték tekintetében egyszerre. Fordított ozmózison alapuló technológiát tartalmaz a „vasúti kocsi”, a legmodernebb német gyártmányú rendszer, ami az araboknak az óceánból édes vizet, a tengeralattjárókon dolgozóknak ivó vizet állít elő.

Közben a komposztáló részlegre érünk. Válogató csarnok, a szalag végén daráló, mely 40 cm-es átmérőjű fát is képes megaprítani. Az épülettel szemben 8-9, egyenként 3 soros légbefúvóval befűzött aszfaltozott tér. Ide kerül egy hónapra érlelésre a megdarált komposzt, majd egy szomszédos térre, ahol 14 hétig utó érlelik. Közben forgatják, lefóliázva tartják, levegőztetik. Az erre szolgáló gépek föl vannak sorakoztatva. Egyik-másik, mint egy holdjármű…DSC_7975[1]

De nem, itthon vagyunk! Martonkában a Cserjés nevű dűlőben. Még egy pillantást vetünk a kimenő útvonalra. Kilépés előtt az autókat lemosó, fertőtlenítő automata rendszer lép működésbe.

Többen kérdezték: mikortól lehet itt dolgozni? Nem tudjuk, amíg nincs kiválasztva a működtető cég. Ezt már az új tanács fogja megtenni a megyénél. Reméljük, jövőben, az év elejétől, hamarosan már dolgozni fognak itt a remeteiek.

A helyi önkormányzat azon lesz, hogy a megye minden ígéretét a község fele betartsa: remeteiek legyenek az alkalmazottak, hozzánk legyen bejegyezve a majdani cég, megépüljön az Alszegi út teljes hosszában, elkészüljön a Remetét kikerülő terelő út és olcsóbb legyen nálunk a mindenkori szemét díj, mint máshol.DSC_7945[1]

Ez a létesítmény 25 évre van tervezve, a további két moduláris lerakó bővítést is beleértve.

Hogy milyen hamar fog megtelni majd ez a hely, az tőlünk is függ, mert ide csak háztartási hulladék kerülhet. Veszélyes hulladék nem: dög, fáradt olaj, akkumlátor, száraz elem, orvosi eszközök, sugárzó anyagok, festékek, gumiabroncsok stb. NEM!

Elengedhetetlen, megértsük és elkezdjük a megtermelt hulladékot csökkentenünk, valamint külön-külön gyűjtsük! Ha a Cserjés dombról körbenézünk, a Medencét látjuk. Elkápráztat a szépsége: völgyek, dombok, hegyek sok-sok vízfolyással.Névtelen

Az Európai Unió ezekért a vizekért és önmagunk tisztább környezetéért kéri-követeli Romániától és benne tőlünk is, hogy ilyen rendezett módon viszonyuljunk a szemetünkhöz, a hulladékunkhoz. Ilyen létesítménnyel és ezek továbbfejlesztett, égetőkkel ellátott formáival van tele Nyugat-Európa.

Remete ezzel nyer és nyerni fog a jövőben – erről meggyőződhetett az, aki ott járt és látta a rendszert. Várjuk azokat is, akiknek még nem sikerült körülnézni Remetének ezen a részén.DSC_7987[1]

Laczkó-Albert Elemér polgármester