Látnivalók

TÚRAÚTVONALAK

A Gyergyóremetére látogató és természetjárásnak hódoló turista természeti látványosságokban bővelkedő, egy vagy több napos gyalogtúrákra indulhat a községből.

 

KECSKEKŐ – TÚRA

A Kecskekő 1481 m tengerszint feletti magasságban lévő sziklacsúcs, a Görgény-hegység egyik legszebb panoramikus kilátója. Tulajdonképpen Európa legnagyobb átmérőjű (10,9 km) kialudt vulkáni kráterének egyik keleti kráterpereme. Innen letekintve déli és keleti irányba a Gyergyói-medence, a Gyergyói-havasok és a Hagymás-hegység látható. Északon a Maroshévízi-medence és a Kelemen-hegység 2000 m fölötti csúcsai tárulnak a turista szeme elé. Nyugatról a nagy kráter legelőkkel tarkított erdőségeit láthatjuk. Gyergyóremetéről 13-14 kilométeres autózást követően mintegy 30-40 perc gyaloglás után (a piros háromszög jelzést követve) közelíthető meg a Kecskekő.

Kecskekő látképe télen

Kecskekő látképe télen

KERESZTHEGY TISZTÁSA – TÚRA

A Kecskekőtől nyugat fele indulva, a nagy gyakorisággal festett piros sávjelzést követve, közepes nehézségű másfél órás gyaloglás után érünk ki az 1517 m tengerszint feletti Kereszthegy csúcsának nyugati oldalán levő nagy tisztásra. Innen gyönyörű kilátás nyílik az Észak-Görgény nyugati vonulataira. Az előttünk levő Bakta és Tolvajkút nevű erdős-legelős terület a nagy védettséget élvező cirbolyafenyő (Pinus cembra) hazája. A cirbolyafenyő kiváló hangszerfa. Kereszthegy szinte tökéletes kúp alakja egy hatalmas kaldera közepén helyezkedik el. Valószínűleg egy szubvulkáni test, melyet az Eszenyő-, a Fehér-ág és a Laposnya-patakok bevágódása hozott felszínre.

 

ESZENYŐ – FEHÉRÁG – LAPOSNYA – VÖLGYE  TÚRA

Az útvonal a Tölgyes–Szászrégen megyei út (nem modernizált) része. A községközponttól nyugat fele indulva, 13 kilométernyi autózás vagy gyaloglás után a hegyek között kanyargó Eszenyő patakának nagyon szép völgyében haladva jutunk el a kb. 1200 m magasan levő Bakta-nyeregbe, ahonnan szép kilátás nyílik a Gyergyói-medence délkeleti részére. Itt erdészeti menedékház is van, a látványt színessé teszi az alattunk látható nagy tisztás és legelő. Újabb 8-9 km után a hatalmas erdőségek között kanyargó Fehérág – Laposnya patakok keskeny völgyében lehet eljutni a nagy turisztikai vonzatú Laposnya erdészeti központba. II. Károly vadászkastélya még épségben megtekinthető, de Horthy Miklós kormányzó kastélyának romjai is erre találhatóak.

 

A csíkszeredai székhelyű Transpagony Kft.  A remetei védett területek ökológiai rekonstrukciójáról végzett tanulmányában részletesen ír Gyergyóremete táji értékeiről.