A produkciót a Magyarországon is sikeres „madártávlatból” sorozatok mintájára, egy drónra szerelt nagyfelbontású kamerával forgatták. A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat és bemutatja a táj és a tájban élő ember viszonyát is.

Az első két részben megismerjük a jelenkori Erdély ezer arcát. Megértjük miért van – napjainkban egyre inkább – szükség az összefogásra. A legendákról, az erdélyiek lelkiségéről – legyen az ortodox, evangélikus, református, zsidó, unitárius, görög- vagy római katolikus – is tágabb képet kapunk, illetve megértjük miért is keresi az erdélyi ember a vallásban az erkölcsi biztonságot.

A harmadik és negyedik részben a nagy mesemondó, Benedek Elek szülőföldjére kalauzolják a nézőt, ahol életre szóló útravalóval gazdagodunk. A székelyföldi tél is kirajzolódik előttünk, a kutyaszánhúzók, a sízők és a vándorok világa. A záró epizódban a középkor legnépszerűbb szentjének, László király a gonosszal vívott harcát láthatjuk, továbbá megleljük a funtineli boszorkány erdejét és arra is választ kapunk, hogy a fáma szerint melyik várba falazták be Erdély lelkét.

 

Október 13, csütörtök I.-II. rész vetítése

Balás Gábor Művelődési Ház, 18 óra

Október 14, péntek III.-IV. rész vetítése

Balás Gábor Művelődési Ház, 18 óra