Hagyományőrzés

A REMETEI ŐSI NÉPVISELETRŐL – HOZOMÁNY, STAFÉRUNG, PERNEFÓRIUM 

hozomanyA férjhez menő lányok hozományával kapcsolatosan igen gazdag hagyományokkal rendelkezünk községünkben, évtizedekre vagy évszázadokra visszamenően is.E szokások igaz, hogy nemcsak Remetén voltak jellemzőek, hanem a környező falvakban is. isebb-nagyobb eltérésekkel egész Gyergyó és Csík környékén honosak voltak. Ezeket próbáltuk csokorba szedni emlékeinket, főleg az 50-60-70-es évekből.

Bővebben…

A REMETEI CSERCSÉS GYAPJÚLEPEDŐ csercseslepedoHa felidézzük a még létező emlékeinket a férjhez menő lányok staférungjának egyes darabjairól, akkor elsőként kell beszélnünk a gyapjúlepedőkről, melyek talán a legértékesebb darabjai voltak az ágyneműnek. Mivel a székely falusi házaknál nem volt divatos a paplan, így néhány esetben a takarózó dunyha és főleg a gyapjúlepedő jelentett a legjobb, legmelegebb takarózót.

„Ilyen szép még sosem volt a házunk!” – kiállítás Belgiumban a gyergyóremetei gyapjúlepedőkből

Bővebben…

POSZTÓSZÖVÉS, VÁNYOLÁS

szovesA ványolók az Eszenyő patak mentén voltak, mivel ezeket víz hajtotta. A ványoló egy nagy teknőből állt, melyre folyt rá egy kerék által a víz. Ezen a keréken botok voltak, melyek ütötték a vizes posztót. Ezáltal a posztó lemosódott és egy kicsit összement. Kiterítették rudakra, hogy száradjon meg a posztó, majd szépen feltűrték és kész volt.

Bővebben…

SZÉKELY FESTÉKES RÉGEN ÉS MAfestekes
A legrégebbi  székely festékes, amit több, mint száz évvel ezelőtt szőttek községünkben az egyes koszorús volt. A festékes alapszíne a piros volt. Mintája olyan, amilyen a székely rakottas szőnyegek mintája, de sokkal jobban elszélesedett.

festekes1

Bővebben…

REMETEI VETETT ÁGYAK
tajhaz2„Féltett gyermekkori emlékként őrzöm, amikor mámi  (Ferencz Jakab Józsefné, Ilyés Rozália) megengedte, hogy bemenjünk a tiszta szobába, ahol a vetett ágy volt.Lélegzetet visszafojtva simogattuk, nézegettük gyönyörű darabjait. Kékre festett székely mintákkal díszített fejes ágy volt. Benne legalul a szalmazsák (dusza). A szalmazsák leterítve a vetett ágyra való, gyönyörű széles csipkés lepedővel. ” Füstös Rozália

Bővebben…