A községközpont jelentősebb épületei

A hetvenes években brutálisan megbontott faluközpont egyensúlyát a Polgármesteri Hivatal új épületének elhelyezésével sikerült helyreállítani. Elkészült a Turisztikai Információs Központ a régi községháza (hajdani csendőrlaktanya) homlokzatát őrizve, és megújult, egyedivé vált a kommunizmus idején típusterv alapján épült művelődési otthon. A központi parkot a Borvíz útja elnevezésű projekt keretében szabták újra: felszedték a járdákat, átalakították a sétányokat, a különböző vezetékek az oszlopokról a föld alá költöztek. Így talált egymásra a 19-ik és a 20-dik század Gyergyóremetén. 

KÖZSÉGHÁZA

A Gyergyóremetei Polgármesteri Hivatal 2002 és 2005 között épült Máthé Zoltán csíkszeredai építész tervei alapján, a község lakosságának anyagi hozzájárulásából. A hagyományos építőanyagok felhasználásával készült modern és funkcionális épület ünnepélyes házasságkötő termével, kiállítótérként is szolgáló, megnövelhető tanácsteremével az évek során a községközpont igazi dísze, s a település egyik jelképe lett.

 BALÁS GÁBOR MŰVELŐDÉSI HÁZ

A gyergyóremetei művelődési otthon az 1970-es évek közepén a lakosság anyagi hozzájárulásával és közmunkával épült egy akkoriban használt típusterv alapján. 2008-ban, az RMDSZ közreműködésével, a román kormány és Gyergyóremete község hozzájárulásával született újjá az épület és vette fel a Dr. Balás Gábor nevet. A jelenlegi előadóterem 370 férőhelyes, korszerű színpadtechnikával ellátott, alkalmas színházi előadások befogadására. Az emeleten könyvtár, teleház és néhány, civil szervezetek által használt iroda kapott helyet.

FRÁTER GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLA

A gyergyóremetei oktatás több, mint kétszázötven éves múltra tekint vissza, de a település legnagyobb iskolaépülete alig több, mint ötven éves: 1961-1962-ben épült. Azóta több átalakításon, felújításon esett át a központi iskolának is nevezett épület, amely 2012-ben újabb tantermekkel bővült. Az intézménynek a 2017-2018-as tanévet 522 tanuló zárta. Igazgató Maștaleriu Erzsébet, aligazgató Laczkó Zsuzsanna Ildikó.

KÖZÖSSÉGI HÁZ

2007. júliusában, a nyolcadik Gyergyóremetei Falunapok keretében adták át rendeltetésének az Albert Sándor építész tervei alapján készült közösségi házat, azt a létesítményt, amelyhez hasonló talán nincs egyetlen székelyföldi faluban sem. Nincs olyan remetei lakos vagy ide érkező vendég, aki valamilyen fontos esemény alkalmával meg ne fordulna e helyen, legyen kortárstalálkozó, farsangi bál, esküvői mulatság, nagykorúsítási ünnepség, éves tevékenységi beszámoló vagy halotti tor. A közösségi ház 350 fő befogadására alkalmas. Konyháján napirenden főznek a község időseinek, a napközis tanulóknak és minden előre bejelentkezett csoportnak. Délután 4 óráig bárki arra járó alacsony áron ebédelhet a hangulatos épületben.

 TURISZTIKAI INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Egy különleges, kimondottan e célra, újonnan készült épületben kapott helyet. Az épület a település múltját és jelenét egyaránt magában hordozza: egyik homlokzata a 19. és 20. század fordulóján épült csendőrlaktanya (később községháza) maradványa, a polgárosodó Gyergyóremete emléke. Ezen utcára néző műemlékjellegű fal kibővítéseként tervezett Máthé Zoltán építész egy modern lapostetős, faburkolatos épületet, mely külső váltakozó színvilágában egy női székely hagyományos szoknyára utal. A turisztikai információs központban kapott helyet 2012-ben Gyergyóremete digitális adatbázisa, mely folyamatosan bővül. A betérők számára négy érintőképernyő áll rendelkezésre, melyeken multimédiás tartalmakat lehet megtekinteni: a települést bemutató fotókat, filmeket és kis filmeket. Az információs központ padlója maga is információhordozó: a település légifelvétele révén Gyergyóremete utcáit lehet bejárni alig néhány négyzetméteren. A létesítmény Gyergyóremete Önkormányzata által a Vidékfejlesztési Alaptól nyert pénzügyi támogatásból valósult meg.

EGÉSZSÉGHÁZ

2011. decemberében adták át rendeltetésének a gyergyóremetei egészségházat. Az egészségügy új hajléka túlnyomórészt önerőből, Hargita Megye Tanácsának és a román kormánynak a támogatásával épült. A beruházás összértéke meghaladta a 3 millió lejt. Az egészségházban a helyi családorvosok és a fogorvos mellett egy ortopéd, egy ideggyógyász és egy fül-orr-gégész szakorvos, endokrinológus, bőrgyógyász és gyermekgyógyász is rendszeresen várja betegeit, sőt laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére is lehetőség van. Az épületben székel a mentőállomás és az önkéntes tűzoltóalakulat.

Itt kapott helyet és egy gyógyszertár is a G10 – Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoportja, mely európai normák szerinti közösségi kezdeményezésként (LEADER) a térségi gazdaság fejlesztésében játszik szerepet, magába foglalva a helyi vállalkozók és a civil szféra mellett tíz térségi település önkormányzatát.

SPORTCSARNOK

2009. július 19-én avatták fel a közel 1 millió eurós kormányzati támogatással felépült gyergyóremetei sportcsarnokot. A hiánypótló épületben azóta szinte folyamatos a tevékenység: délelőtt/délután elsősorban az iskolások használják, késő délutántól a felnőtteké a pálya. A sportcsarnok átadása óta még inkább fellendült a helyi minifoci és a kézilabdasport, az asztalitenisz, ugyanakkor a férfiak és a gyerekek mellett a nők is sportolni kezdtek. A sportélet gazdagításához járul hozzá az új, szabadtéri, műfüves pálya is, mely a sportcsarnok épületének előterében kapott helyet.