DSC_5925December 17-én, 18.00 órától Dézsi Zoltán kettős könyvbemutatójára került sor Gyergyóremetén. A Gyergyószentmiklóson élő szerző, számottevő közéleti szerepvállalása mellett, a költészetnek is szentelte életét. Az Időkerék című, felnőtteknek szóló verseskötetében a költő saját életéről és környezetéről nyilatkozik. Az életbölcsesség nemcsak a versekből, hanem a költő előadásából is sugárzott, ami élvezetessé tette az estét. A szerző sok mondanivalóval jött Remetére, hiszen elmondása szerint, a gyökerek késztetéssel, ihlettel bírnak számára, ezért annak a közönségnek a részére, melyből részben ő maga is fakad, több mondanivalója van. Dézsi úr többször hivatkozott csutakfalvi származására, rokonságára, köztük a nemrég elhunyt Antal Mihály bácsira is, akit jó barátjaként tisztelt.

DSC_5926Az élet értelmének keresése, a boldogsághoz vezető út, többször megjelenik e versekben, ami a költő útkeresésére utal. Talán élete predesztinálja erre, hiszen elmondása szerint, „annyi minden volt ő maga” pályafutása során. Mindez széleskörű általános műveltségre, a társadalmi problémákra való rálátás képességére utal. És ami még fontosabb, hogy a közösségért való áldozatvállalást állítja előtérbe. Ahogy az ember öregedik, egyre inkább kézzelfogható céljai lesznek, vagyon és magas társadalmi pozíció hajhászása helyett, a család, a barátok szeretete kezd fontosabbá válni, és a velük való viszony ápolása. Az ember „első sorból, a második, harmadik sorba kerül,” de ez nem keseríti el, mivel közelebb került a valódi boldogsághoz és élete tartalmas volt, megtette, vagy megpróbálta megtenni, azt, amit akart, ezért nincs hiányérzete. Dézsi Zoltán nem akar világhírű költő lenni, elmondása szerint az írótársadalomban csak a „harmadik sorba tartozik”, azonban írásait nagy szeretettel fogadja a közönség és ő maga pedig gondolatait papírra vetve, újabb és újabb kérdésben számol el az élet nehéz dolgaival. Az ember, ahogy idősödik, egyre inkább átértékeli életét és annak valamilyen interpretációja által folyamatos visszaigazolást vár embertársaitól, ami segít megalkotni a „végleges összefoglalót”. Azonban távolról sem kell egy megfáradt öregemberre gondolni, Dézsi úr elmondása szerint, két egyetemen tanít jelenleg is.

Fiatalos lendülettel mutatta be másik kötetét is, Idővonat címmel, mely stílusát illetően egyedi gyermekmesekönyv, hiszen egyetlen történet, megszakítás nélkül vonul végig a szép illusztrációkkal ellátott kiadványon, megértetve a gyerekekkel az idő kérdését, ezért a könyvet leginkább harmadik osztályosoknak ajánlják.

A könyvbemutatót emlékezetessé tette Polgár Szabolcs (szintetizátor) és Veres Csaba (hegedű) „zenei kísérete”, akik többször szólaltatták meg hangszereiket az előadás folyamán, klasszikus zenei műveket mutatva be.