A nagyvilág Remetén előadássorozat áprilisi vendége a gyergyószentmiklósi Farkas László Csongor volt, aki 2014 őszén több hónapot tartózkodott Irak, kurdok által lakott északi részén. Az iraki harctér árnyékában címmel tartott április 9-i előadásában képet kaphattunk a világ egyik legveszélyesebb konfliktuszónájáról, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet és a kurd nép harca határozza meg a mindennapokat.

Igaz, hogy a kurd oldalt támogatja a világ számtalan állama elsősorban haditechnikával. A frontvonal mögött lévő Erbil városa a kurdok legfőbb központja, mely a közel-keleti városokra emlékeztetett a vetített fotók alapján.

A kurd kultúra egyik legszembetűnőbb vonása a lopás teljes társadalmi elutasítása, ezért ott könnyen előfordulhat az, hogy valaki egy zsák bankjeggyel kíséret nélkül érkezzen a bankba. Azonban a lakosság életszínvonalának fenntartása nemzetközi segélyezéssel történik, hiszen Irak jelenleg darabjaira hullott, mint állam. Az ország területét menekültáradat lepte el, hiszen a lakosság menekül az Iszlám Állam kegyetlen harcosai elől. Az előadó végső következtetése az volt, hogy talán nem is lakunk annyira rossz helyen, itt Közép-Európa keleti határán.