bejegyzesek/kereszthegy.jpg
Az első és a második világháborús gyergyói hadi események emlékére másodszor kerül megszervezésre a Kereszthegy emléktúra 2015. szeptember 4-6. között. A Gyegyóremete Önkormányzata által támogatott eseménysorozat  első napja gyalogtúrával kezdődik gyergyótölgyesi és borszéki első világháborús emlékhelyekhez, második nap a Kecske-kő túrára kerül sor, történelmi előadásokkal egybekötve.

Idén a m. kir. 21. székely honvéd határvadász-zászlóalj 1944 évi történetének bemutatása mellett az első világháború eseményeire is emlékezünk, melyre az emléktúra zárónapján, vasárnap, kerül sor a helyi központi temetőben lévő világháborús hősi halottak emlékparcellájánál.

Részletes program: 

2015. szeptember 4, péntek

– 08.00 indulás Gyergyóremete központjából Gyergyótölgyesre.

– 09.30-kor gyalogtúra Gyergyótölgyesről: Balázs-nyaka hágó – Hegyes-tető 1502 – Már-patak völgye – Gyergyótölgyes központja (megtekintjük a gyergyói határvadászok 1944 évi harcainak emlékhelyeit, túracipő ajánlott).

– Délután a borszéki második világháborús erőd megtekintése, majd indulás haza.

2015. szeptember 5, szombat

– 09.00 órakor indulás Gyergyóremete központjából a Kecske-kőre hagyományőrzők részvételével. Délután táborozás a Kecske-kő lábánál.

Mindkét nap a helyszínek földrajzi jellegzetességeit bemutatják: Laczkó-Szentmiklósi Endre történelem és Laczkó-Szentmiklósi Árpád földrajz tanárok. A borszéki erőd területén végig kalauzol: Elekes Ignác (EKE Borszék).

A történelmi eseményeket bemutatja: Nagy József történész.

2015. szeptember 6, vasárnap:

– 11.00 órakor ünnepi szentmise a Szent Lénárd plébániatemplomban.

– 12.00 óra: megemlékezés a gyergyóremetei központi temetőben lévő világháborús hősi halottak emlékparcellájánál.

 

Megjegyzés: a szállítást (Gyergyóremete-Gyergyótölgyes) és az étkezést mindenki maga oldja meg. Vendégek esetén több szálláslehetőség van.

Információk: gyergyoiszemle@gmail.com e-mail címen, vagy a Gyergyóremetei Turisztikai Információs Központ munkatársainál.