DSC_0941A babonások az tartják, hogy a 13-as szerencsétlen szám. Ezt cáfolta meg az idei Gyergyóvidéki Ifjúsági Néptánctalálkozó, ugyanis résztvevő számból és táncminőségből is jelesre vizsgázott rendezvényünk.

Kilenc tánccsoport, közel 300 fiatallal vett részt a Remetei Ifjúsági Napok keretében megszervezett néptánctalálkozón. Szentmisével nyitottuk a napot, majd bevonultunk a művelődési házba. Miután községünk polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, kezdetét vette a néptánctalálkozó.

DSC_0888Öröm volt látni, hogy ez alkalommal több „kívülálló” falustárs volt kiváncsi a táncműsorokra, mint más években.

A fellépők sorát Koós Róbert és zenekarának muzsikája nyitotta meg, majd kezdetét vette a különböző tájak táncainak bemutatása. Vajdaszentiványi táncokat láthattunk a helyiektől, moldvai táncokat a gyergyóalfalviaktól. Szilágysági táncokat a gyergyócsomafalvi és a holtmarosi csoportok mutattak be.

Felcsíki táncrendet hoztak a gyergyóújfalviak és a gyergyóditróiak, gyímesi táncokat a maroshévíziek. A küküllőmenti táncok sem maradtak ki, a borszéki tánccsoportnak köszönhetően. A gyergyószentmiklósiaktól és a gyergyócsomafalviaktól második táncként fűzesi táncokat láthattunk illetve a mezőségi táncokat ez alkalommal a Sirülő Néptánccsoport nagy táncosaitól láthattunk. Az ifjúsági néptánctalálkozón látott táncok közül a holtmarosiak mezőmadarasi táncán kívül már csak a gyergyóiról nem tettem említést.

Gyergyói tánc nélkül a XIII. Gyergyóvidéki Ifjúsági Néptánctalálkiozó hiányos lett volna, ezért közös tánccal zártuk a rendezvényt, amelyen gyergyói élő zenét húztak a résztvevők talpa alá.

DSC_0933A közösen elfogyasztott töltelékes káposzta után táncházban vehettek részt levezetésként a táncosok, majd következett a „vihar előtti csend”, ugyanis ezalatt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadására készítették elő a színpadot.

Aztán eljött a pont, amely felkerült az „i”-re.

A RIN-2017 egyik legemlékezetesebb órája következett. A Ludas Matyi című táncjáték humoros és egyben táncokban gazdag műsor volt, amely minden igényt kielégített. A teltházas előadás jó kedvcsináló volt a monoton hétköznapok küszöbén.

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy egy színvonalas néptánctalálkozón vagyunk túl és támogatóink bebizonyosodhattak, hogy nem volt kidobott pénz az anyagi segítségük, amit ezúttal is köszönünk szépen.

IMG_0369

Külön köszönet főtámogatóinknak: Gyergyóremete Önkormányzatának, az Antares Románia Kft-nek valamint a Communitas Alapítványnak.

Viszontlátásra a 14-en!

 

Portik-Bakai Ádám