DSC_0881[1]

2007 áprilisában látott napvilágot Gyergyóremete Község közéleti, kulturális lapjának első száma. Bár tavasz volt, nem a gólya hozta, hanem néhány ember együttgondolkodásának eredményeként született. Ennek a jeles eseménynek éppen tíz éve.

Tíz év. Számomra szinte hihetetlenül hangzik, hogy a gyergyóremetei Képes Vagyok ezelőtt egy évtizeddel született. Érdekességképpen számvetést végeztem, hogy lelki szemeink előtt láthassuk a Képes Vagyok családfáját. DSC_0882[1]A tíz év alatt 120 lapszám jelent meg, megtoldva két különkiadással. Az újszülöttből minden hónapban több száz másolat készült. 2016-ig 700-as példányszámban jelent meg hónapról-hónapra. Ez évente 8400 kézbesített újságot jelent. Mostanáig, tehát megközelítőleg 90.000 darabról beszélhetünk, ami eljutott ingyen a remetei olvasók kezébe, Gyergyóremete Önkormányzatának anyagi támogatásával. (Jelenleg 1000-es példányszámban jelenik meg az újság.) A gyergyószentmiklósi F&F International Nyomda és Kiadó dolgozóinak, de mindenekelőtt Mincsor Szabolcsnak köszönhetően az asztalunkra kerülhetett az az újság, amely Önökért van, Önöknek van.

Április 24-én a születésnapi ünnepségre nagyon sokan eljöttek. A polgármester úr köszöntőjében örömét fejezte ki, amiért ennyi éve folyamatosan megjelenik a Képes Vagyok és a helyi nyilvánosság része. Barabás Zsófia szerkesztő a helyi (lokális) lapok tartalmi illetve formai követelményeiről, szerepéről, küldetéséről beszélt.

DSC_0906[1]Vetített képekkel, megjelent újságcikkek felolvasásával tekintettünk vissza az elmúlt 10 évre. Az estet Polgár Szabolcs zongorajátéka, Varga Eszter éneke és Györfi Anzelm szavalata tette teljessé. Erre az alkalomra megszemélyesített Képes Vagyok mappa jelent meg. Ennek odaajándékozásával köszöntük meg azok munkáját, akik írtak a lapba.

Ez a pozitív melléállás minket, a lap mellett bábáskodókat jó érzéssel töltött el. Éreztük, hogy nem volt hiába az eltelt 10 év, hiszen mint a mesében, sokszor éjt nappá téve dolgozunk azon, hogy ez a lap folyamatosan létezzen és tartalmilag értékes legyen. Külön köszönet Barabás Zsófiának, aki a tíz éves lapunk mellett áll a létrejöttétől mostanáig. Bízunk benne, hogy továbbra is szívén viseli  sorsát. 10

Befejezésként csak annyit kérek Önöktől, hogy továbbra is álljunk a Képes Vagyok mellé. Elsősorban ne tűzgyújtót lássunk benne, hanem egy olyan újságot, amely értünk van, rólunk szól.

Isten éltessen sokáig, Képes Vagyok!

Portik-Bakai Ádám