DSC_6631Hagyományőrző csoportunk idén is szervezetten vett részt a Hargita Megyei Farsangbúcsúztatón, melyet ezúttal a szomszédos településen, Gyergyóditróban tartottak. A beosztás szerint a közel 60 fős remetei sereg egyedüli csoportként Orotva utcáit járta be, a szervezők által kijelölt útvonalon.

A maskarába öltözött felvonulókat zenekar kísérte – Portik-Dobos Péter és Portik-Lukács Lénárd hegedűn, Petréd Bálint harmonikán, Pál Zoltán és Polgár Dénes szaxofonon és a hideg ellenére magabiztosan húzták a talpalávalót a székelyruhás táncoslábú fiataloknak.

DSC_6721

A helyi farsangtemetést a rá következő napon, vasárnap délután szervezte meg a Balás Gábor Művelődési Ház. Minden évben más-más falurészen vonulnak fel a hagyományőrzők. Idén a Kossuth utca és a Csutakfalvi utca felső fele volt az irány. A szervezők nagyon örömére a lakosok érdeklődve gyűltek ki az utcára és szeretettel fogadták a farsangbúcsúztatókat, három alkalommal is bőségesen megvendégelve őket, amelyet a táncosok, zenészek tánccal háláltak meg.

DSC_6796

„Könnyes szemmel búcsúzunk, hisz jövő télig nem látunk. Szálljon béke poraidra községünk Szent Koncz Királya!” – búcsúztatták fennhangon a szalmabábút, amelyet majd a Svájci Ház udvarán égettek el. A „temetési szertartás” alatt és után igazi farsangi vígság, mulatérozás volt.

DSC_6743

Ezúttal is köszönjük a résztvevőknek és a helybéli lakosoknak, hogy hozzájárultak az esemény sikeréhez.