Ezelőtt 10 évvel a helyi néptáncoktatás arra a pontra érkezett, amikor már az égisze alá tartozó csoport néven nevezte magát: a Gyergyóremetei „Sirülő” Néptánccsoport nevet választották. Az évek alatt ez a csoport tovább gyarapodott összetétel, létszám és tudás szempontjából. Ezt gyűltünk össze megünnepelni december végén 27-én.

Már az ősz folyamán elkezdődtek az előkészületek a tíz éves évforduló megünneplésére. A válogatott tánccsoportok próbái is arra fókuszálódtak, és miután kialakultak az ünnepi műsoron bemutatandó táncrendek, a zenekar is elkezdhette a gyakorlást, hogy élő zenével tiszteleghessünk az elmúlt évtized előtt.

Az ifjakból álló csoport, amely tagjainak nagy része idegenben tanul vagy dolgozik, jó példát mutatva a kisebbeknek, amikor csak tehették, összejöttek egy-egy próba erejéig.

A „nagyhéten” a próbák száma az ünnepek ellenére megsokasodott és a táncosok elkezdték a nyakdíszeik készítését gyöngyfüzérből, ami nagy türelmet igénylő munka volt.

Aztán eljött december 27-e, a várva várt nap. A délelőtti főpróbán jó volt látni, hogy mindenki arra törekszik, hogy tudása legjavát nyújtsa. A próba zárásaként, a több, mint 120 fellépő igazi szívből fakadó hangon énekelte a „Sok születésnapokat…” kezdetű dalt. Ez olyan élmény volt számomra, hogy azt nem fogom elfelejteni soha.Estére zsúfolásig telt a művelődési ház nézőtere és kezdetét vette az ünnepi forgatag.

Mezőségi és széki táncok nyitották a műsort, majd az utóbbi 10 év fotóiból készült bemutatót nézhette meg a közel 500 ember.

A szemlélődéshez a zenei aláfestést Bartis Zoltán (Kicsi) és zenekara húzta. Köszönjük nekik ezt, és a teljes műsor zenei anyagának biztosítását!

Ezt követően színpadra hívtuk az utóbbi évek oktatóit, közreműködőit. Igaz nem tudta mindenki megtisztelni jelenlétével ünnepünket, de igazolatlan hiányzónk nem volt egy sem.

Az ünnepi hozzászólások után az oktatók rövid tánca következett, majd a különböző csoportok vajdaszentiványi, szilágysági és felcsíki táncait követően rövid filmösszevágásokat tekinthettünk meg Berszán-Árus György jóvoltából.

  Itt megjegyzem, hogy a szilágysági táncokat leszámítva, amelyet Farkas Tamás és Farkas Ágnes magyarországi oktatók tanítottak be, minden táncot Rigmányi Lajos és Rigmányi Kinga oktatópáros tanított be. Aztán egy kalotaszegi táncrend következett, majd a Gyergyóremetei Népdalkör egy dalcsokorral ajándékozta meg a jubiláló „Sirülőt”.  Őket Páll Zoltán és zenekara kísérte.

A táncok sorát balázstelki illetve egy közös gyergyói tánc zárta.

     A legvégén a „Tolvajos” Remetei Ifjúsági Szervezet megajándékozta a Gyergyóremetei „Sirülő” Néptánccsoportot egy nagy tortával, amelynek felvágása és elfogyasztása a Közösségi Házban volt.

     Befejezésként nem kívánok egyebet minthogy adja Isten, hogy az ezelőtt 10 évvel „megkeresztelt gyermek” éljen túl minden generációt.

     Gyergyóremete Önkormányzatának pedig adja meg a lehetőséget és bölcsességet, hogy a továbbiakban is tudják segíteni a néptánccsoportok oktatását és népviseleti ruhába öltöztetését valamint a kulturális csoportok utaztatását. Köszönet az eddigi anyagi támogatásért mindenkinek!

     Ugyanakkor köszönet mindenkinek, aki táncával, énekével vagy más egyéb módon hozzásegítette a néptánc gálaműsorunk sikeres létrejöttét és lebonyolítását.