Két kiállítás egy helyen – Gyergyószéki templomok és a Pest megyei értéktár! Megnyitó: 2022. november 5., 12 óra, Gyergyóremete, Központi park.

 

Közreműködő: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ.

In eternum

A kiállítás nem titkolt célja, hogy épített örökségünkre jobban odafigyeljünk, hiszen sokrétű szerepet töltöttek és töltenek be közösségünk, közösségeink életében. Az elődeinktől
kapott örökségéről van szó melyek egyszerre jelképezik az ők Istenbe vetett hitét és ragaszkodását, a Teremtő iránt érzett hálát, az áldozatvállalást, a közösségben való gondolkodást, az egymás iránti tiszteletet és odafigyelést, az életben követendő emberi példákat és a szép iránti vágyat. Ezen templomok története a remény, az újrakezdés kiváló példáiként is szolgálhat.
A kövek, a falak, a harangok, a szobrok, az ablakok, a falfestmények, a díszek, a keresztek, a kőtáblák mind-mind igaztörténetnek tanujelei. Érdemes ezen történeteknek utánajárni, hiszen csak így értékelhetjük a ránk hagyott örökséget igazán és ez adhat vonatkoztatási pontot cselekvéseinknek, hogy olyan örökséget hagyjunk mi is utódainkra amelyekre ők is büszkék lehetnek

Pest megyei értéktár

A kiállítás képzeletbeli utazásra hívja a Látogatót Pest megyébe. Az út során számos tájat, várost és települést érint a Börzsöny csúcsaitól az Alföld síkjáig, a Zsámbéki-medencétől a Gödöllői-dombságig, a Dunakanyartól a Tápió mentéig. Ismert és kevésbé ismert nevezetességeket láthatunk, történelmi személyiségekkel és helyszínekkel találkozhatunk. Az „utazás” során kulturális örökségünk megyei értéktárban található elemeit látogatjuk meg, keressük fel e virtuális kirándulás alkalmával.

A megyei értéktár 2013 óta gyűjti a kiemelkedő szellemi, anyagi, természeti, közösségi értékeket. Különlegességük, a magyar nemzeti kultúrában és Pest megye életében betöltött szerepük indokolttá teszi, hogy nemcsak szakmai körök, hanem a széles nyilvánosság számára is ismertté, ismertebbé váljanak. E kiállítás erre tesz kísérletet. Az itt bemutatott értékek egyfajta keresztmetszetet alkotnak; a válogatás során arra törekedtek a szakemberek, hogy a kiállításba bekerült értékek lefedjék Pest megye egész területét, valamint reprezentálják a megye már említett táji, történeti, kulturális sokszínűségét. A tisztelt Látogató találkozik majd olyan értékekkel, amelyek országosan ismertek: a Gödöllői Királyi Kastélyt, vagy a méreteiben lenyűgöző zsámbéki középkori templomot bizonyára sokan látogatják, mint ahogy a Vecsési savanyú káposztát sem kell bemutatni. De korántsem biztos, hogy a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a különleges formájú Csergezán Pál-kilátó, vagy a ráckevei szerb templom neve annyira ismert lenne széles körben. Pedig mindegyiknek megvan a maga sajátossága.