Clădirile oficiale, reprezentative din centrul comunei

Clădirea Primăriei

Primăria din Remetea a fost construită între 2002 şi 2005, după planurile arhitectului Máthé Zoltán din Miercurea-Ciuc, din fondurile proprii ale comunei. Clădirea modernă şi funcţională a fost realizată din materiale tradiţionale şi, cu timpul, această podoabă a centrului, cu sala sa de căsătorii, care poate fi folosită şi ca sală pentru expoziţii şi cu sala extensibilă de reuniuni, a devenit un adevărat simbol al localităţii.

CASA DE CULTURĂ „BALÁS GÁBOR”  

Căminul cultural din Remetea a fost construit la mijlocul anilor şaptezeci cu ajutorul colectei de fonduri de la populaţia satului şi prin munca voluntară a oamenilor, după un plan tipic pentru acele vremuri. În 2008, prin colaborarea UDMR-ului, a Guvernului României şi cu contribuţia consiliului comunei Remetea, căminul cultural a renăscut şi a primit numele de Casa de Cultură „Balás Gábor”. Sala de spectacol dispune de 370 de locuri, scena este dotată cu echipamente moderne pentru tehnica scenografică, ceea ce permite folosirea ei şi pentru punerea în scenă a pieselor de teatru. Etajul găzduieşte biblioteca, sala media şi câteva spaţii, folosite ca birouri de către ONG-uri.

  ȘCOALA GENERALĂ „FRÁTER GYÖRGY”   Învăţământul din Remetea are un trecut de peste două sute cincizeci de ani, dar clădirea cea mai mare a şcolii abia depăşeşte cincizeci de ani, fiind construită între 1961 şi 1962. Şcoala, numită şi şcoala din centru, a trecut de atunci prin mai multe transformări, renovări şi, în 2012, s-a mărit cu noi săli de clasă. În anul şcolar 2011 – 2012 aici au învăţat 770 de elevi.  

CASA COMUNALĂ

În iulie 2007, în cadrul celei de-a opta aniversări a Zilelor Satului Remetea, a fost predată administratorilor săi, Casa Comunală, construită după proiectul arhitectului Albert Sándor, realizare care, credem că nu are egal în nici un sat din ţinutul secuiesc. Nu există nici un locuitor al Remetei, nici un vizitator al satului, care să nu fi fost în această sală cu ocazia vreunui eveniment important, fie că e vorba de întâlnirile decenale, de carnaval, celebrarea unei nunţi, sărbătorirea majoratului, reuniunea pentru raportul asupra activităţilor anului, sau, chiar şi pentru un parastas. Sala are o capacitate de 350 de persoane. În bucătăria sălii se găteşte în fiecare zi meniul pentru persoanele în vârstă, copiii de la căminul de zi şi pentru toate grupurile care fac rezervări în prealabil.

BIROUL DE INFORMAȚII TURISTICE

Biroul de Informaţii Turistice se găseşte într-o clădire nouă, foarte deosebită, construită în acest scop. Clădirea poartă în ea trecutul şi prezentul localităţii, deoarece faţada este peretele unei case de la sfârşitul secolului al 19-lea, începutul secolului 20 (mai târziu, primărie), o amintire a Remetei în curs de îmburghezire. Arhitectul Máthé Zoltán, a proiectat o clădire modernă, cu acoperiş plat, îmbrăcată în lemn, care să fie lipită de vechiul perete. În 2012 în acest birou s-a instalat baza de date digitală a Remetei. Patru ecrane „touch screen” stau la dispoziţia vizitatorilor, care pot vizualiza conţinutul multimedia: fotografii prezentând satul, filme şi scurtmetraje. Podeaua Biroului de Informaţii Turistice, conţine ea însăşi informaţii: o imagine aeriană a Remetei se află pe podea, deci turiştii se pot plimba pe străzile satului, în numai câţiva metri pătraţi. Primăria Remetea a câştigat o finanţare de cinci sute de mii de ron, de la Fondul pentru Dezvoltarea Regională, bani cu care s-a construit acest Birou de Informaţii Turistice.

CASA DE SĂNĂTATE

Casa de Sănătate din Remetea a fost dată în folosinţă în decembrie 2011. Ea a fost construită în mare parte prin forţe proprii, cu ajutorul Consiliului Judeţean Harghita şi cu sprijinul Guvernului României. Suma totală a investiţiei a depăşit 3 milioane de lei. Casa de Sănătate oferă cabinete medicale pentru medicii de familie şi dentişti, pe lângă care mai dau consultaţii un ortoped, un neurolog, un specialist ORL, un endocrinolog, un dermatolog şi un medic pediatru. Mai mult, există şi posibilitatea de a se face aici şi analize de laborator și ecografii.

În clădire se află şi sediul ambulanţelor şi al pompierilor voluntari. Tot aici funcţionează şi biroul Leader şi o farmacie.

  SALA DE SPORT