Monumente și clădiri cu caracter de monument istoric

MONUMENTUL RĂZBOAIELOR  MONDIALE

????????????????????????????????????

Monumentul războaielor mondiale a fost realizat în 1941 în memoria soldaţilor din Remetea, căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. Creatorul lui este Borbáth Árpád, ajutor de cantor şi cioplitor în piatră. În 1960 a fost mutat în locul unde se află acum, şi aici, sub protecţia bisericii romano-catolice, a rămas intact în anii comunismului.

 

STATUIA REMETE 

remeteszobor

 

MONUMENTUL MILENAR
millenium

Monumentul milenar se află în faţa bisericii parohiale Sfântul Leonard ( Szent Lénárd). A fost realizat şi ridicat în anul 2000 din donaţiile credincioşilor. Este opera cioplitorului în piatră Ivácson Molnár Ferenc.

 

MONUMENTUL „CSERES TIBOR”

Scriitorul Cseres Tibor (1915- 1993) s-a născut în Remetea. Monumentul a fost ridicat în 1995 de către Consiliul comunal din Remetea şi UDMR. Portretul scriitorului, basorelief în cupru, este opera sculptorului Burján Gál Emil din Gheorgheni. Monumentul a fost realizat de meşterul Barabás Béla, cioplitor în piatră din Lăzarea.

 

PLĂCILE COMEMORATIVE „BALÁS JENŐ”

Balás Jenő (1882-1938), inginer, cercetător în minerit, pionier în extracţia bauxitei în Ungaria, s-a născut în Remetea. Şcoala din Csutakfalva îi poartă numele din 1996. Pe faţada şcolii, două plăci comemorative atrag atenţia asupra omului de ştiinţă.

PLĂCILE COMEMORATIVE „BALÁS GÁBOR” 

Balás Gábor (1908-1995), avocat, istoriograf de drept şi scriitor, s-a născut în Gheorgheni, într-o familie originară din Remetea. În memoria lui s-a înălţat o placă comemorativă pe faţada Casei de Cultură, care de atunci îi poartă numele.